Każdy z nas miał pewnie w życiu wielokrotnie niepohamowaną ochotę na szybkie przekąski, węglowodany lub używki. Tego typu zachowania występują, gdy spada poziom cukru we krwi. Nasz mózg nie ma „paliwa”, przez co silna wola przestaje na jakiś czas istnieć. Takie jedzenie zapewnia szybką ulgę, ale przy niedoborze chromu metabolizm organizmu zwalnia i poziom cukru we krwi jest niestabilny. Przez co będziemy czuli zmęczenie, ból głowy oraz nerwowe zachowanie. Niestabilny poziom cukru we krwi długoterminowo obciąża trzustkę, co w konsekwencji wpływa negatywnie na metabolizm i krążenie krwi. Stan ten prowadzi do zespołu metabolicznego (wczesnej fazy cukrzycy), w którym to występują: nadciśnienie, podwyższone lipidy we krwi, insulinoodporność, sylwetka jabłka oraz zakłócenie zdolności organizmu do regulacji poziomu cukru we krwi. Warto suplementować organiczny chrom z drożdży, który jest bardzo dobrze przyswajalny i pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi.
