Metabolizm można podzielić na trzy grupy procesów zachodzących w ciele: podstawowe procesy metaboliczne 75% (wzrost, oddychanie, praca organów, budowa i naprawa tkanek, etc.), trawienie 10% oraz aktywność fizyczną 15%. Problemy metaboliczne wywołują mnóstwo chorób, a wszystkie z nich są efektem niedoboru energii w komórkach. Około 50 milionów Europejczyków ma problemy ze spowolnionym metabolizmem, a blisko 75 milionów ma początkowe stadia cukrzycy typu 2. Substancje, z których pobieramy energię, to: węglowodany, tłuszcze i białka. Enzymy, hormony i neuroprzekaźniki umożliwiają przekształcanie kalorii w odpowiednią ilość energii i nieodkładanie się ich jako niechcianego tłuszczu. Żywność straciła dawną jakość, zawiera mnóstwo pestycydów, a coraz mniej mikro- i makroelementów. Do tego dochodzą złe nawyki żywieniowe, stres oraz urazy wszelkiego typu. Niedobór kilku ważnych składników odżywczych, takich jak: chrom, selen, magnez, witamina C oraz koenzym Q10, może mieć znaczny wpływ na metabolizm. Nieodzowne w tej kwestii jest współgranie hormonów produkowanych w tarczycy, trzustce i nadnerczach.