Publikacje

W Gabinecie Lemon Tree pojawiły się kolejne nowości w postaci dwóch urządzeń, które oddziałują na różne problemy zdrowotne. Zacznę od przybliżenia elektroterapii do stymulacji czaszkowej CES (Cranial Electrotherapy Stimulation), która pomaga w takich dolegliwościach jak: depresja, lęki, bezsenność, neurastenia. Jest nieinwazyjną metodą terapii, za pomocą prądu elektrycznego o małej mocy, który rozpływając się w różnych obszarach mózgu, wywołuje pobudzenie jąder podstawy do wydzielania neuroprzekaźników, co skutkuje efektem terapeutycznym. Zwiększenie wydzielania neuroprzekaźników w mózgu działa antystresowo, nasila procesy uwagi, poprawia sprawność procesów myślowych, wywołuje uczucie odprężenia, polepsza jakość snu.

W Gabinecie Lemon Tree sukcesywnie pojawiają się nowości w odpowiedzi na zapotrzebowanie naszych klientów. W tym miesiącu do usług, które są dostępne od początku działania gabinetu (terapia psychologiczna indywidualna, terapia par, biorezonans, masaże, zabiegi antycellulitowe, energoterapia, zapping), dołączają dwie nowości: indywidualna sauna na podczerwień oraz masażer nadgarstka, również z elementami podczerwieni.

Koenzym Q10 został odkryty w 1957 roku przez amerykańskich naukowców. Jest substancją, występującą praktycznie we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, w mitochondriach. Ludzki organizm zawiera około 10 bilionów komórek, natomiast każda pojedyncza komórka ma w sobie około 1000 mitochondriów. Koenzym Q10 jest niezbędnym elementem łańcucha oddechowego, czyli aktywnie uczestniczy w wytwarzaniu 95% energii niezbędnej do pracy każdej komórki. Niestety wraz z wiekiem jego ilość w organizmie maleje (już od 25 roku życia, podobnie jak ilość kolagenu). Koenzymy to cząsteczki, które wiążą się z enzymami, umożliwiając im przeprowadzenie ich reakcji. Produkcję koenzymu Q10 zakłócają: przewlekłe choroby, intensywne ćwiczenia, niektóre leki. Q10 kontroluje: prędkość procesów starzenia, siłę skurczową serca, płodność, proces leczenia, etc. Koenzym ten jest udokumentowanym środkiem leczniczym w przypadku takich schorzeń jak: nadciśnienie, niewydolność mięśnia sercowego, cukrzyca typu 2, choroby mitochondrialne, hipercholesterolemia. Poza tym zapobiega ubocznym skutkom stosowania statyn (ból i osłabienie mięśni). Koenzym Q10 jest antyoksydantem rozpuszczalnym wyłącznie w tłuszczach, produkowanym w wątrobie, a absorbowanym w jelicie cienkim.

Każdy z nas miał pewnie w życiu wielokrotnie niepohamowaną ochotę na szybkie przekąski, węglowodany lub używki. Tego typu zachowania występują, gdy spada poziom cukru we krwi. Nasz mózg nie ma „paliwa”, przez co silna wola przestaje na jakiś czas istnieć. Takie jedzenie zapewnia szybką ulgę, ale przy niedoborze chromu metabolizm organizmu zwalnia i poziom cukru we krwi jest niestabilny. Przez co będziemy czuli zmęczenie, ból głowy oraz nerwowe zachowanie. Niestabilny poziom cukru we krwi długoterminowo obciąża trzustkę, co w konsekwencji wpływa negatywnie na metabolizm i krążenie krwi. Stan ten prowadzi do zespołu metabolicznego (wczesnej fazy cukrzycy), w którym to występują: nadciśnienie, podwyższone lipidy we krwi, insulinoodporność, sylwetka jabłka oraz zakłócenie zdolności organizmu do regulacji poziomu cukru we krwi. Warto suplementować organiczny chrom z drożdży, który jest bardzo dobrze przyswajalny i pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi.

Każdy z nas doświadczył nagłego spadku glukozy, stanu, kiedy odczuwamy natychmiastową potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego (czekolady, chleba, słodzonego napoju lub alkoholu). Produkty te przynoszą szybką ulgę, ale niedługo po ich spożyciu organizm odczuwa zmęczenie, z powodu zbyt nagłego spadku poziomu cukru we krwi. Niestabilność poziomu cukru we krwi prowadzi do błędnego koła i coraz częstszego sięgania po niewłaściwe źródła energii. To może skutkować utratą równowagi w naszym metabolizmie oraz wykształcenia się: cukrzycy typu 2 lub choroby Hashimoto i problemów z wagą. Źródłami energii dla organizmu są: węglowodany, białka i tłuszcze. Przy czym węglowodany mają bezpośredni wpływ na poziom cukru we krwi.

Metabolizm można podzielić na trzy grupy procesów zachodzących w ciele: podstawowe procesy metaboliczne 75% (wzrost, oddychanie, praca organów, budowa i naprawa tkanek, etc.), trawienie 10% oraz aktywność fizyczną 15%. Problemy metaboliczne wywołują mnóstwo chorób, a wszystkie z nich są efektem niedoboru energii w komórkach. Około 50 milionów Europejczyków ma problemy ze spowolnionym metabolizmem, a blisko 75 milionów ma początkowe stadia cukrzycy typu 2. Substancje, z których pobieramy energię, to: węglowodany, tłuszcze i białka. Enzymy, hormony i neuroprzekaźniki umożliwiają przekształcanie kalorii w odpowiednią ilość energii i nieodkładanie się ich jako niechcianego tłuszczu. Żywność straciła dawną jakość, zawiera mnóstwo pestycydów, a coraz mniej mikro- i makroelementów. Do tego dochodzą złe nawyki żywieniowe, stres oraz urazy wszelkiego typu. Niedobór kilku ważnych składników odżywczych, takich jak: chrom, selen, magnez, witamina C oraz koenzym Q10, może mieć znaczny wpływ na metabolizm. Nieodzowne w tej kwestii jest współgranie hormonów produkowanych w tarczycy, trzustce i nadnerczach.

Człowiek ma w swoim ciele 7 głównych czakr, które ciągną się wzdłuż kręgosłupa i stanowią centra energetyczne organizmu. Przez czakry dociera do nas energia, umożliwiająca nam prawidłowe funkcjonowanie fizjologiczne i psychiczne. Zadaniem czakr (kolistych wirów) jest przetwarzanie energii, przesyłanie jej do odpowiednich narządów oraz usuwanie zużytej. Kiedy proces ulega zaburzeniu, dochodzi do zmian chorobowych. Czakry cyklicznie otwierają się (pobór energii i pozbycie się zużytej) i zamykają (przetwarzanie), gdy nie otwierają się w pełni, są przyblokowane, a kiedy otwierają się za szeroko, to są nadaktywne (energia się kumuluje, a nie rozchodzi płynnie po organizmie). W każdym procesie potrzebna jest równowaga. Czakry stanowią jeden system i złe funkcjonowanie jakiejkolwiek z nich wpływa negatywnie na cały organizm. Każdej z nich przypisany jest konkretny kolor, znak, żywioł i uczucie oraz obszar ciała i oddziaływanie psychiki.

Intensywny rozwój przemysłowy powoduje wzrost zatrucia środowiska metalami ciężkimi. Sporo metali ciężkich znajduje się w glebie, ich źródłem są głównie: skała macierzysta, emisje przemysłowe, komunikacyjne, gospodarka komunalna oraz rolnictwo. Działalność człowieka stanowi znaczny czynnik zanieczyszczania gleb metalami ciężkimi, związana szczególnie z: górnictwem, przemysłem chemicznym, metalurgicznym, składowaniem odpadów, nawozami mineralnymi (głównie fosforowe), odkwaszaniem gleb, stosowaniem środków ochrony roślin, także ze spływami powierzchniowymi z dróg o dużym natężeniu ruchu. Do organizmów ludzkich i zwierzęcych większość metali ciężkich dostaje się drogą pokarmową. Najłatwiejszą formą absorpcji metali ciężkich jest ich wdychanie, które umożliwia szybkie rozprowadzanie ich po układzie krążenia. Do wchłonięcia dochodzi nawet przez skórę, poprzez mieszki włosowe, gruczoły łojowe i potowe. Metale ciężkie mają zdolność kumulacji w organizmie, czego efekty można odczuwać nawet po wielu latach. Skutkami obserwowanymi w organizmie są zmiany w syntezie białka i zaburzenia w wytwarzaniu ATP (mitochondria), czego następstwami są zmiany chorobowe, włącznie z nowotworowymi. Do najgroźniejszych metali ciężkich zaliczamy: ołów, rtęć, kadm, aluminium. Częsta ich kumulacja jest obserwowana w organach detoksykujących (wątrobie i nerkach), jak również w kościach, mięśniach i mózgu. Metale ciężkie oprócz stanów przewlekłych mogą wywoływać natychmiastowe, ostre zatrucia. Metale ciężkie nie podlegają degradacji biologicznej.

Gabinet Lemon Tree

64 - 700 Czarnków

ul. Brzezińska 20

gabinet.lemontree@gmail.com

Tel: 888 - 303 - 745